Birkaterelés a porteleki Szarvas tanyán

Kapcsolatfelvétel

Syrius Kutyaiskola Pécs, birkaterelő csapat a porteleki Szarvas tanyán

2014. május 18-án, vasárnap, a Köves-bérci Betyár mudi kennel kenneltalálkozóját tartottuk a Szarvas Tanyán, Porteleken 14 mudival, és 3 sztárvendég border collie-val, köztük Petrával és Tacoval.

Syrius Kutyaiskola Pécs - kezdő birkaterelő Porteleken, a szarvas tanyánA legtöbben még kezdők voltunk, a kutyák nagy része akkor találkozott életében először birkával, úgyhogy az oktatónknak, Szarvas Petrának nem volt könnyű dolga velünk, ettől függetlenül végig türelmes volt, érthetően elmagyarázott mindent és elegendő időt szánt mindenkire.

Itt jegyezném meg, hogy lenyűgöző, amit az ő saját három kutyájával művel, nagyon szépen dolgoznak, és leckéket kéne tőle vennem határozottságból.

Syrius Kutyaiskola Pécs - a porteleki birkákÉrdekes volt látni, hogy a sok különböző kutya miként reagál erre az új helyzetre. Volt olyan, aki zsigerből tudta, hogy mit kell csinálni, volt akiben kicsit túlbuzgott a lelkesedés és olyan is, akinek kellett egy kis noszogatás, de végül ráérzett az ízére. Szerencsére olyan nem fordult elő, hogy valakiből egyáltalán ne jött volna elő a terelőösztön, ami szerintem tök jó, tekintve, hogy
manapság a tenyésztés egyre inkább a küllemre helyezi a hangsúlyt az eredeti funkció megtartása helyett.

Felhő első próbálkozása magasan túlszárnyalta az elvárásaimat. Azt tudtam, hogy érdeklődni fog a birkák után, de kicsit féltem tőle, hogy mi lesz ha elkattan, túl vehemens lesz és esetleg megsebesít egyet. Vagy hogy minden más is érdekelni fogja, mint a másik kutya, a birkaszar, de semmi ilyen nem történt, nagyon ügyes volt. Persze egyszer-kétszer azért felé kellett suhintani a bottal, hogy tudja, merre hány méter, de teljesen elégedett voltam vele.

Mondjuk itt is, mint a kutyázás legtöbb területén, a gazdának kell leginkább tanulnia, és rá kellett jönnöm, nem egyszerű a juhász élete. A rackák nagyok, a szarvuk is nagy, én meg hagyjam, hogy a kutya rámhozza őket. Hát meg vagyok én őrülve?! Amikor 6 ilyen jól megtermett jószág futott felém, nehezen tudtam levenni róluk a szemem, hogy megnézzem, a kutyám mit csinál éppen.

A másik ok, a terelésen kívül, amiért semmiképp sem szerettem volna kihagyni a találkozót, hogy végre láthassak más mudikat is, mert nagyon kíváncsi voltam a megjelenésükre és a személyiségükre is. Hát, a Felhő véleményem szerint több szempontból is kilóg a sorból. Például mindig is tisztában voltam vele, hogy az én kutyám nem teljesen normális, de arra álmomban sem számítottam, hogy a többi meg igen. Rengeteget ugatott, állandóan mozgásban volt, felfedező útra ment, mindenkit üdvözölt, kutyát és embert egyaránt, míg a többiek – legalább is a Felhőhöz képest – nyugodtan elvoltak.

A nap tanulsága számomra az volt, hogy meg kell tanítanom a Felhőt pihenni. Azt gondoltam, ha elfárad, úgyis lefekszik majd. Hát nem. Végigpörögte azt a 8-9 órát, amíg ott voltunk, kb. 10 percet sikerült neki napközben aludni az autóban, de akkor is ott kellett ülnöm mellette, mert különben képtelen volt megnyugodni. Épp ezért a második terelésünk nem is sikerült már olyan jól, mindketten nagyon fáradtak voltunk és szétestünk egy kicsit.

Syrius Kutyaiskola Pécs - porteleki Szarvas tanya kutyastrandja

Maga a Szarvas Tanya amúgy hatalmas, szépen rendben van tartva, a szociális helységek felújítottak, a házigazdák pedig nagyon barátságosak. Összesen négy kutya van, három border collie és egy jámbor házőrző, Balu, aki imádnivaló. Emellett cicák, csirkék és a főleg rackákból álló birkanyáj.

Szoktak itt tartani terelőversenyeket, ösztönpróbákat, tenyészszemléket és valószínűleg nem mi voltunk az elsők és nem is az utolsók, akik ide szervezték a kenneltalálkozójukat.
Bár a terelés valószínűleg sosem lesz a fő profilunk, reményeim szerint még lesz alkalmunk visszatérni ide, mert nagyon jó élmény volt.

A Szarvas Tanyát meg csak ajánlani tudom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel ez a sport, vagy csak ki akarja próbálni a kutyáját az eredeti munkakörében.

Comments are closed.